New Haven Community Correction Center
 Featured Projects    Next Project 
 

RicciGreene Associates, in association with Herbert H. Newman Partners, was commissioned to develop a series of upgrade projects that would correct the Center's deficiencies as well as design a new entrance that would symbolize a new spirit for this facility. The new entrance lobby resolves the dilemma created when a new medium security dormitory and multi-story parking garage were added to the original jail. The new lobby solves the functional and image issues with a bold new expression both tough and open, taut and transparent, secure yet accessible.

The new entrance solves significant circulation and security issues by connecting the two parts of the facility with parallel secure and non secure access points. The new kitchen, windows, door hardware, laundry rooms, and systems upgrades allow the infrastructure of this jail to keep pace with the expanded population and allow the state to avoid the cost of construction of a new jail.